tisdag 29 mars 2011

Farmakognosins idéhistoria

¤ Ha kännedom om ämnet farmakognosi – vad innebär det?

Läran om naturprodukter vilka används som läkemedel eller vid framställning av läkemedel. Användningen av plantor i farmaci.

Farmakognosi är läran om biogeniska substanser (som produceras av livsprocesser, av levande organismer) och från naturen utvunna läkemedel och gifter.

Farmakognosi täcker fytoterapi = när man äter hela växten/örtextraktet och rena substanser som morfin och även nutraceuticals, dvs. mat med extra hälsofrämjande effekter. (vitlök, goda bakterier osv.)

¤ Förståelse för bredden av de frågeställningar vilka omfattas av ämnet.

Se frågan ovan.


¤ Förklara farmakognosins idéhistoriska ursprung!

Under stenåldern (8000 – 5000 f.Kr) användes växter som läkemedel. Man har hittat spår efter odling av bla. Opiumvallmo från tidiga jordbrukskulturer.


Första tillämpningen av farmaci i skriftspråk?

Från Mesopotamien (4000 – 1600 f.Kr) finns de tidigaste skrifliga källorna =Lertavlor med umerisk kilskrift. De beskriver hur stort land man ägde, hur mycket man var skyldig någon och hur man tillreder LM.

Biblioteket i Asshurbanipal - C. Thompson

Die Babylonishch-Assyrische Medizin – F. Kocher

Treatise of Medical Diagnosis and Prognoses – R. Labat

I verken ovan ser man spår efter väl etablerat bruk av läkemedel – många recept och ’behandlingar’/

tillverkningsbeskrivningar finns angivna men tolkningsproblem föreligger p.g.a. namnen


VEM VAR IMHOTEP? NÄR LEVDE HAN? VAD GJORDE HAN?

Han levde ca 2600 BC i ”Gamla Riket” (3000-1300 BC) . Han var ett universalgeni som var verksam både som pyramidarkitekt, magiker, överstepräst i solguden Ras tempel samt även historiens första läkare som är känd vid namn. Han tros ha varit delaktig i flera viktiga framsteg inom den egyptiska läkekonsten, bland annat behandlingar av benbrott och anatomiska observationer. Han är förmodad författare till den så kallade ”Edwin Smith-papyrusen” som handlar om sår och lite sjukdomar. Den beskriver anatomiska observationer och förbannelser. Än så länge var magi och vetenskap samma sak. Dock spekuleras det en hel del om huruvida Imhotep verkligen har skrivit denna papyrusrulle. Universalgeni.


Vilka var de första farmakopéerna?

Edwin Smith-papyrus - sår

Kahun medical payrus -gynekologi och barnafödande – mkt örter.

Ebers papyrus – 877 recept, mkt omfattande. Hittades av en engelsman. Beskriver olika sjukdomar och empiriska metoder som gett upphov till behandling.


Vem var Hippokrates? Vad var hans insats? Levde när?

(460–380 f.Kr) Han kallas ”medicinens fader”. Han skrev ner hur man behandlade olika sjukdomar genom LM och kost. Han skrev ”Corpus Hippocarticum”.


Vem var Theophrastus?

(340 f.Kr) om medicinalväxters bruk och odling!


Vem var Krateus?

210 f.Kr. (?) Han uppfann bildfloran och skapade den första kännarbilden av en växt!



Vem var Dioscorides? Hans insats?

(Första seklet AD) Han var den mest berycktade läkaren i Neros armé. Han skrev
De Materia Medica. Den äldsta kopian av denna bok skrev ca 512 AD åt dottern till dåvarande kejsaren. Även Dioscorides kallas ”västerländska medicinens fader”. Hans arbeten influerade medicinskt arbete för 1500 år framåt! Han beskrev ca 600 plantor och influerade medicinskt arbete.


Vem var Cladius Galenos?

129–199 e.Kr.Grekisk läkare, vars namn givit oss termen ”galenisk farmaci” - vilket speglar hans intresse för tillredning av LM.

Han inledde sin bana som gladiatorläkare (!) men blev sedermera livmedicus. Efterlämnade skrifter

i mer än 20 band, och kom att vara en auktoritet ända in på 1800-talet.

Idag mest ihågkommen för sitt intresse för hur läkemedel bereddes.


Hur såg kelterna på medicin? Sammanfatta!

Den grundlades typ 480 – 1050 e.Kr och kretsade mycket kring ”Leechcraft” med stora mytologiska inslag. Herbalism var ett annat viktigt inslag.


Sammanfatta arabisk och persisk medicin, 700-1300 e.Kr. Vem var den viktigaste förgrundsfiguren?

Avicenna *980, †1037 som skrev den medicinska encyclopedin Canon(Qânûn), som kombinerade det antika medicinska arvet från Galenos med traditionell arabisk läkekonst. Det blev ett standardverk i Europa under högmedeltiden och var betydelsefullt för att återetablera det antika vetandet inom medicin. I regionen fanns också de första apoteken.

De Materia Medica översattes till arabiska ca 1224.


Vem var Salerno? Levde när? Insatser?

(kuggfråga!) Salerno är ej en person, utan en ORT I södra Italien från vilken den s.k. Salernoskolan utgick ca år 1000! Här fortsatte man att vårda arvet från antiken. Något som är anmärkningsvärt med Salernoskolan, är att många av dess lärare var kvinnor, som även skrev medicinska avhandlingar. Som exempel på ett par kända namn, kan Trotula och Abella nämnas. Den mest kända personen, med anknytning till Salernoskolan är dock mannen ”Konstantin Afrikanen”, som översatte gamla medicinska skrifter från antiken, bland annat från arabiska till latin. Förutom översättningar, skrev han även egna medicinska verk. Konstantin Afrikanen var den man som åter gjorde människorna medvetna om den arabiska läkekonsten, som snart spred sig som en våg över hela Europa, vilket var ännu en anledning till att hans namn gick till historien.


När började västerländsk medicinsk tradition egentligen etableras som egen disciplin?

Ca 1100 – e.Kr och framåt.


Vem var Paracelsus? /P. A. T. B. Von Hohenheim?

1493, † 1541, verksam i Schweiz. Han var alkemist och förkastade Galenos och Avicennas läror. Han trodde att sjukdomar berodde på obalanser men hans verkliga insats var att han började utveckla ’kemiska’ sidan av apotekaryrket, och lär ha varit i Sverige med Kristian II’s

styrkor 1520!


Varför var Pharmacopeja Holmiensus galeno-chymica ett viktigt politiskt dokument?

I DON´T KNOW BITCHES!!! Däremot vet jag att den räknas som 0:e utgåvan av första svenska farmakopéen och att det betyder att den var en förteckning över LM och råvaror samt hur man tillreder LM!


Vem skrev den?

Johannes Ziervogel.


När föddes Linné? Och sammanfatta hans biografi!

Han föddes 1707 i Råshult, Småland. Hans far var präst och överförde ett stort naturintresse på sonen. Linné påbörjade präststudier, men var intensivt ointresserad av detta – varför han sändes till Lund för att börja studera för Kilian Stobaeus.


När kom Linné till Uppsala och varför?

1728 för fördjupningsstudier i botanik och medicin.


Vilka var hans mentorer?

Olof Rudbeck d.y. (professor i medicin). Och Olof Celsius (domprost, amatörbotaniker).

Olof Rudbeck anställde Linné som botaniker. Under universitetstiden får Linné i uppgift att åka till Lappland och samla växter osv. När han kom hem hade han massa anteckningar. (Finns nu i London).




Vad (och var) disputerade Linné i?

Holland. I malaria. Efter detta gifte han sig äntligen med sin dalkulla.(som han träffat då han var I Dalarna på studiebesök).


Väl tillbaka i Stockholm öppnade han läkarpraktik i Stockholm. Gick det bra eller?

Nej. Folk anförtrodde ej sitt ”kära lif, nej inte ens sin hund” till Linné eftersom ingen kände till honom. Eftersom det var klent med patienter började Linné med uppsökande verksamhet som bland annat bestod i att söka upp patienter på krogen. Över några öl anförtroddes han både det ena och det andra. Han kom naturligt nog att specialisera sig på ”galanta” sjukdomar. ”En natt med Venus – en evighet med Mercurius” - är ett uttryck för tidens användning av kvicksilversalva mot syfylis.

Han reviderade sin syn på malaria – ursprungligen trodde han att sjukdomen spreds via partiklar i vattnet, senare att små, osynliga djur.


Var undervisade han först?

På Gustav Jonsson- huset.


Han blir känd för vad?

Herbationer = örtvandringar. Och han skilde EJ mellan lektion och forskning. Principerna för herbationer används fortfarande. Och opponenter på avhandlingar!


Digitalisväxten?

Använde Linné mot andtäppa – som kan vara ett symptom på hjärtproblem.


Hur många avhandlingar skrev han?

  1. Den största : ”Metodica investigeras”.


Hur såg Linné på medicin?

Det skulle vara enkelt. Allmogen skulle läras upp och använda naturprodukter.


Vilka var hans viktigaste bidrag till vetenskapen?

1. Sexualsystemet!

2. Genomför enhetlig binomial namnsättning med ett tvåledat namn på latin =

Underlättar vetenskaplig kommunikation

Varje art som beskrivs namnges.

  1. Typkonceptet – det som namnges sparas. (?)

  2. Hierarkier - Varje art som beskrivs är automatiskt placerad i ett släkte, och varje släkte är placerat i en familj, etc. i en hierarki av sinsemellan inneslutande grupper.




Vem var Lamarck?

En föregångare till Darwin (12/2 1809, † 19/4 1882 - ”On the origin of species kom 1859!!!) som delade vissa av Darwins senare idéer. Lamarck trodde dock att evolutionen sker efter en ”plan”.Hans teorier var definitivt nyskapande men har i stora delar blivit motbevisade av modern vetenskap, medan Darwins teorier håller i betydligt högre än idag.

Denna sida http://www.necsi.edu/projects/evolution/lamarck/intro./lamarck_intro.html erbjuder en mer utförlig jämförelse av dem.

Bland annat motbevisades Lamarcks tes om att ett djurs färndringar under dess livstid förs vidare till avkomman genom att man senare klippte av svansen på råttor – och fann att deras barn ändå fick svans.


Vem var Darwin?

Född: (12/2 1809, † 19/4 1882 - ”On the origin of species kom 1859!!!)


Vem var Ernst Haeckel?

Född 1866. Hans största insats var att han publicerade första fylogenetiska trädet som visade på alla arters släktskap med varandra.

2 kommentarer:

  1. tack så hemskt mycket för alla frågor och svar. Det hjälpte mig mycket...

    SvaraRadera
  2. du är till och med bättre än mina föreläsare tackkkkkkkkkkkkkkkkk :)

    SvaraRadera