tisdag 29 mars 2011

Fylogeni, kemografi, etnofarmakologi, bioassay

Hi kiddo! Nu ska vi prata om...

¤Vilka de principiella metoderna i ’the drug discovery process’egentligen är

¤Vad betyder begreppen ’screening’, etnofarmakologi, fylogeni, kemografi och ’bioassay guided fractionation’?


Vad betyder : bioassay?

Definition : en procedur som bestämmer relativ styrka hos en substans (en drog) genom att dess effekt jämförs med effekten av en standardlösing.

Bioassays används för att bestämma koncentraionen eller renheten eller bioaktiviteten hos till exempel hormoner, vitaminer, enzym osv. Dess effekter kan mätas i levande organismer, enskilda cellkulturer eller enzym. Bioassays kan vara kvalitativa eller kvantitativa. I det senare fallet mäts responsen på substansen i relation till dess koncentration.

Vad innebär bioassay guided fractionation?

Jag vet ej. Samma sak som fractionation? Jag vill veta men vågar jag maila min lärare ännu en gång?!I så fall betyder det separation av aktiv substans från andra substanser genom kromatografiska metoder. Dethär stör mig som FAN. Vill ha svar NU.

Vad är etnofarmakologi?

Att man söker efter nya droger genom att gå till olika folkslags användning av plantor och andra naturprodukter. En etnobotanist intervjuar personer ur ett visst folkslag, samlar in de växter/det material de rekommenderar” och har så ett underlag för forskning. Exemplevis upptäcktes tubocurarine – ett muskleavslappnande medel – på detta sätt. Det finns i ett träd vars gift används i pilspetsar, av indiander i Sydamerika. (Djur och fiender förlammades då de träffades av pilarna) (GUD vilken dålig svenska, jag vet. Men klockan är typ fyra på morgonen. Ok?)


Vad är fylogeni / Vad innebär fylogeni?

Hypotes om släktskap mellan olika organismer – ofta illustrerat med ett fylogenetiskt träd.

Fylogeni används för att?

tolka evolutionens gång, ursprung, skillnader och likheter hos organismer.

föreslå fylogenetiska hypoteser för de organismer som studeras.


Vad är kemografi?

Kemografi är en metod som används för att kartlägga en kemisk rymd som består av kemiska substanser som har olika egenskaper – man skapar en karta av dem. Liksom i fallet med fylogeni kan kunskapen om den kemiska rymden tjäna till att förutsäga kemiska substansers egenskaper. Det främsta målet med kemografi är att skapa en kemisk kartläggning som kallas för kemisk global positionering system (Chem GPS) (5).

Fördelar med denna metod är att man kan selektera lämpliga läkemedelskandidater för att testa dem genom bioassay. På så vis kan man exempelvis studera substansernas hämning av cancer och inflammation enligt deras egenskaper och position i förhållande till redan kända substanser. Man kan också undersöka och definiera den biologiskt aktiva kemiska rymden samt förutsäga okända positioner i den kemiska rymden. Tillsammans med fylogenetiska kartor kan man förstå substansers ursprung och evolution samt uppkomst av grupper av kemiska komponenter i outforskade organismer.

Fortsätter imorgon. Spännande va? Jag spyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar