onsdag 5 januari 2011

DNA- replikation


BESKRIV INITIERING AV DNA-REPLIKATION
Replikation startar alltid vid ORI (Origin of replication).

VAD ÄR ORI?
En sekvens som innehåller ca 250 bp som innehåller 4DnaA”boxes” och AT-rika sekvenser. Prokaryoter har bara ett ORI, medan eukaryoters replikation skulle ta för lång tid med bara ett ORI; därför har ”vi” flera!

INITIERING av DNA-replikation?
Det första som sker : topoisomeraser hindrar att DNA går sönder av alla spänningar som uppstår när DNA viras upp. Helikas kommer till och bänder upp DNA och exponerar på så vis de två enkla strängarna. För att förhindra återhybridisering binder SSB (Single strand binding protein).

VAD ÄR HELIKAS?
Enzym som bänder upp DNA.

VAD ÄR TOPISOMERAS?
Enzym som reglerar super-coiling, bla under replikationen.

BESKRIV ELONGERING AV DNA!
Först binder RNA primas till initieringspunkten. RNA primas attraherar nukleotider som kan binda till DNA:S nukleotider (vid 3'OHgruppen). Nukleotiderna bildar små RNAfragment = PRIMERS. Primers behövs för att fortsätta processen. DNA polymeras III står för elongeringen i prokaryota celler. Det förlänger DNA-kedjan genom att fästa nukleotider vid 3'OH-änden hos primern. Under denna process spjälkas två fosfat-grupper bort, vilket gör hela baletten energimässigt fördelaktig.
Eftersom de två strängarna av DNA ligger antiparallellt så sker elongering på två olika sätt.
”Leading strand” kallas den sträng som ”slutar” med 3´. Den motsatta, nya strängen, skapas då med en 5' liggandes intill denna 3'. sen kan DNA polymeraset bara fortsätta tuffa på i den riktning som replikationsgaffeln fortsätter öppna sig. Men längs lagging strand är det en annan femma. Där måste en ny primer skapas för varje ny exponerad enkelsträng. RNA-primersarna tas bort av ett annat DNApolymeras som sen fyller i med deoxyribonukleotider. De fragment som skapas = okazaki-fragment. Dessa kommer sedan limmas ihop av ligas. Ligas åstadkommer detta genom att addera en fosfat i själva DNA-skelettet.

HUR AVSLUTAS REPLIKATIONEN?
När repleikationsgafflarna möts!

Okej, jag vet att detta är sjukt rörigt beskrivet. Men nyckeln är att hela tiden minnas att nya nukleotider hela tiden måste fästas vid 3'OH-gruppen! Detta leder oss osökt in på syntes av telomerer!

BESKRIV SYNTES AV TELOMER!
Telomererna är repetativa sekvenser längst ut på eukaryota kromosomer. Dessa telomerer har varit fokus för mycket forskning det senaste året, då mycket tyder på att telomererna är inblandade I åldrandet. Vid varje somatisk celldelning (mitos) kortas telomererna något. Därmed minskar skyddet de utgör lite mer för varje gång. Man har skäl att tro att alltmer exponerade kromosomer kan vara en av orsakerna bakom åldrandet. Skälet till att telomererna inte kopieras helt, I lkihet med resten av genomet, beror på att den dröjande strängen behöver “primers” för att bli syntetiserad. Primers placeras ovanför den bit som ska kopieras. Eftersom telomererna sitter längst ut finns ingen plats för primers ovanför dem, primers kan ju inter sväva i tomma intet. Därmed kopieras inte denna bit,m helt enkelt. Undantaget är dock könscellerna som måste föras vidare i ”fullständig” form. Därför är enzymet telomeras aktivt vid syntetiseringen av könscellernas kromosom. Det för med sig en liten primer, och på så sätt kopieras telomererna. Telomeras är även aktivt i många cancerceller, vilket ytterligare spär på det vetenskapliga intresset. Det tycks vara telomeras som gör att cancerceller aldrig dör, utan bara fortsätter föröka sig. I framtiden hoppas man kunna reglera telomeras-mängden så att man både kan besegra många cancerformer samt eventuellt stoppa åldrandet!


En intressant artikel för den som vill läsa mer om telomerer och telomeras:
http://www.lakartidningen.se/index.php?sectionId=0&articleId=13406

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar